HomeKoor

Koor

De Schola Cantorum B.M.V. Zwolle is verbonden aan de Onze Lieve Vrouwe basiliek te Zwolle. Ze werd opgericht in 1997 door dirigent Gerard Keilholtz. Zij verzorgt de gregoriaanse wisselende en vaste gezangen van de mis op de tweede zondag van elke maand. Daarbij wil de Schola het erfgoed van de vroegchristelijke kerk onderhouden en uitdragen. Bij de oprichting waren er 8 zangers. De Schola groeide uit tot 16 leden en is nu 10 mannen sterk.
Zangers van het eerste uur zijn Jan Meiberg, Ton Hendrikman, John Uiterwaal, Rien Rienties, Pierre Pinkse en Henk Bach.

Jan Meiberg (1930-2014) was meer dan 50 jaar als zanger actief. Daarvan meer dan 40 jaar in het Basiliekkoor Onser Liver Vrowen Sengers. Hij onderscheiden met de Pro Ecclesia et Pontifice en een Koninklijke Onderscheiding voor zijn kerkelijke werk en zijn maatschappelijke betrokkenheid.

Ton Hendrikman, overleden in 2021, was eerste zanger in de Schola. Op Goede Vrijdag zong hij vaak de passie als evangelist. Ton is vooral in Zwolle bekend geworden door zijn oprichting, voorzitterschap en voorvechter van de Thomas a Kempisstichting. Hij was bij vele wetenschappelijke uitgaven betrokken van o.a. De Titus Brandsma stichting, samen met Dr. Rudolph van Dijk. Ook voor de IJsselacademie verzorgde hij publicaties over zijn grote voorbeeld en inspirator. Thomas a Kempis is bijgezet in een schrijn in de basiliek. Ton is begraven op begraafplaats Bergklooster en ligt op de plaats waar Thomas oorspronkelijk in 1471 was begraven in het klooster.

Het koor bestaat nu uit de leden:
Hein van de Berg,
Henk Bach,
Jan Willem Vinke,
Willem Jan Louritz,
Paulus ten Doeschate,
Berry Gerrits,
Ruben Bruggelink,
Gerhard Tijdeman en
Cees Alderliesten.